Kjeboller

Kjekjøttboller med hvitløk, løk og marokkansk krydderblanding


Kjøttbollene kan du bruke slik du vanligvis bruker kjøttboller, enten om det er til pasta eller tapas - eller i en enkel salat.


Du trenger følgende per 200 gram kjøttdeig:


200 gram kjøttdeig av kje eller svin, kylling, lam og storfe eller vegetarisk alternativ

1 sjalottløk, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

1-2 ss Ras-el-hanout


Du trenger følgende til Ras-el-hanout-kryddermiksen (ikke krise om du ikke har alle ingrediensene). Jeg liker også å bruke hele krydre som jeg maler/støter i morteren min, da blir smaken sterkere. Bland følgende krydre sammen i et syltetøyglass:


2 ts malt ingefær

2 ts malt kardemomme eller ca. 16 frø fra kardemommekapsler du maler selv

2 ts malt muskatnøtt (her må du gjerne bruke nøtter som du rasper selv)

1 ts malt kanel

1 ts malt spisskummen

1 ts malt allehånde

1 ts malt koriander eller 1 ss korianderfrø som du maler selv

1 ts malt gurkemeie

1 ts malt paprika

1/2 ts malt svart pepper

1/2 ts malt kajennepepper

1/2 ts malt anis

1/4 malt nellik eller 8 nellikspikre du maler selv

1 ts salt

1 ts sukker


Tilbehør:

Olje eller smør til steking

Honning

Isbergsalat

Gressløk


Fremgangsmåte:

Kna godt sammen kjøttdeig, hvitløk, løk og krydderblanding. La blandingen hvile et kvarters tid slik at den får sette seg.


Form små kjøttboller med hendene som du steker i olje eller smør. Når du har brunet kjøttbollene, senk temperaturen på stekeplaten og la dem få stå og surre til de er gjennomstekte. Ta kjøttbollene av stekepannen. Ha i litt vann og litt honning (mengde her er etter smak og behag, men jeg bruker ca. 1 ss honning pr. porsjon). Kok ut stekepannen til du får en tykk og blank saus.


Serveringsforslag:

Legg kjøttbollene på en seng av strimlet isbergsalat. Dryss over finhakket gressløk og hell over sausen.


tekst og bilde av Lise Von Krogh

Kjekjøttboller