En gård med norsk melkegeit. Vi ønsker også å se enkeltmennesket,
la det få være seg selv og prøve å gi det håp for framtiden.
Kjekjøttboller med hvitløk, løk og marokkansk krydderblanding
Kjøttbollene kan du bruke slik du vanligvis bruker kjøttboller, enten om det er til pasta eller tapas - eller i en enkel salat.
Du trenger følgende per 200 gram kjøttdeig:
200 gram kjøttdeig av kje eller svin, kylling, lam og storfe eller vegetarisk alternativ
1 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1-2 ss Ras-el-hanout
Du trenger følgende til Ras-el-hanout-kryddermiksen (ikke krise om du ikke har alle ingrediensene). Jeg liker også å bruke hele krydre som jeg maler/støter i morteren min, da blir smaken sterkere. Bland følgende krydre sammen i et syltetøyglass:
2 ts malt ingefær
2 ts malt kardemomme eller ca. 16 frø fra kardemommekapsler du maler selv
2 ts malt muskatnøtt (her må du gjerne bruke nøtter som du rasper selv)
1 ts malt kanel
1 ts malt spisskummen
1 ts malt allehånde
1 ts malt koriander eller 1 ss korianderfrø som du maler selv
1 ts malt gurkemeie
1 ts malt paprika
1/2 ts malt svart pepper
1/2 ts malt kajennepepper
1/2 ts malt anis
1/4 malt nellik eller 8 nellikspikre du maler selv
1 ts salt
1 ts sukker
Tilbehør:
Olje eller smør til steking
Honning
Isbergsalat
Gressløk
Fremgangsmåte:
Kna godt sammen kjøttdeig, hvitløk, løk og krydderblanding. La blandingen hvile et kvarters tid slik at den får sette seg.
Form små kjøttboller med hendene som du steker i olje eller smør. Når du har brunet kjøttbollene, senk temperaturen på stekeplaten og la dem få stå og surre til de er gjennomstekte. Ta kjøttbollene av stekepannen. Ha i litt vann og litt honning (mengde her er etter smak og behag, men jeg bruker ca. 1 ss honning pr. porsjon). Kok ut stekepannen til du får en tykk og blank saus.
Serveringsforslag:
Legg kjøttbollene på en seng av strimlet isbergsalat. Dryss over finhakket gressløk og hell over sausen.
tekst og bilde av Lise Von Krogh
Kjekjøttboller