Kje frikassê

Kjefrikassé


Du trenger følgende til 4 porsjoner:


1 kg kjekjøtt, frikassékjøtt med bein

4 gulrøtter, renset

1/2 sellerirot, renset

1 stor purre

3 laurbærblader

3 dillstilker

1 dl persille, hakket

1 kvist løpestikke, kan erstattes av dill

Saus:


2 ss smør

2 ss hvetemel

7 dl kraft fra gryten

2-3 ts Dijon-sennep

1-2 ts eddik

Litt revet pepperrot eller litt wasabikrem

1 dl matfløte

Salt og pepper

Slik gjør du:


Jeg pleier alltid la kjøttet ligge i kaldt vann med en skvett eddik en halvtime før matlaging. Slik at jeg får av overflødig blod. Eddik hjelper også på mørningen.


Legg kjøttet i en jerngryte eller annen stor gryte. Ha på 1/2 ts salt og nok vann slik at det akkurat dekker kjøttet. Kok opp. Legg hele gulrøtter, store biter sellerirot og skivet purre på toppen. Demp varmen slik at gryten såvidt småkoker. Grønnsakene blir dampet når du ligger på toppen av kjøttet.


La den stå og småkoke i ca. 2 timer eller til kjøttet løsner fra beina. Underveis, ta av gulrøtter og sellerirot når disse er ferdigkokte og legg dem til siden og la gryten trekke videre. Skru av varmen når kjøttet er mørt og start på sausen.


I en egen kasserolle varmer du opp smør og rører inn hvetemel. Øs av ca. 7 dl kraft fra gryten som du sper mer. Visp sausen jevn. Kok opp, demp varmen og la den småkoke i ca. 20 minutter, men du rører/visper av og til slik at den ikke svir seg. Ha i eddik, sennep og smak til med pepper, salt og pepperrot (eller wasabi). Ha i fløten og kok opp.


Del gulrøttene i skiver og legg dem tilbake i gryten sammen med selleriroten. Hell over sausen.


Dryss over rikelig med hakket persille og hakkede blader løpestille (eller dill).


Serveres med poteter.